Logo-laksVeel van onze leerlingen besteden deze periode bij maatschappijleer aandacht aan de aankomende verkiezingen. Deze week meldde het scholierenkomitee LAKS zich als 82ste deelnemer voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens het LAKS doet de politiek te weinig aan een aantal fundamentele problemen in het onderwijs.

Uit de aanmelding van het LAKS blijkt wel dat middelbare scholieren zich met politiek bezig houden. Wat opvallend is aan de aanmelding van het LAKS is dat het merendeel van de doelgroep nog niet mag stemmen. Middelbare scholieren zijn immers vaak nog geen 18. Geen punt volgens het LAKS, want zij spreken ook studenten en ouders aan.

Ander opvallend punt is dat het LAKS ervoor heeft gekozen niet mee te doen als politieke partij. In plaats daarvan doet het komitee mee met een blanco lijst. Op het stembiljet zal boven één van de 82 lijsten dus geen naam van een partij prijken, maar slechts een nummer. Door deel te nemen als blanco lijst voegt het LAKS zich bij selecte club van politiek groeperingen, met daarbij bijvoorbeeld ook de lijst van Emile Ratelband uit 2003. Wat het lijstnummer van het LAKS zal zijn, wordt later pas bekend. Dat maakt campagnevoeren tot die tijd lastig.

Voordeel van anoniem meedoen aan de verkiezingen is dat het LAKS geen waarborgsom van €11.250 hoeft te betalen. Het lijkt er daarom op dat het LAKS de verkiezingen heeft aangegrepen om de eigen bekendheid te vergroten en onderwijs op de agenda te zetten van de andere politieke partijen. Gezien de aandacht voor de stunt van het LAKS is de eerste doelstelling in ieder geval geslaagd.

Wij duimen dat doelstelling twee ook lukt.

Update: zoals wij al vermoeden, bleek de actie van het LAKS een stunt. Het komittee doet toch niet mee aan de verkiezingen. De NOS boos. De politieke carrière van voorman Sven Annen loopt een eerste deuk op.

Bron: NOS